Työssäni suuri ilonaihe on pienet vauvat. Niitä tulee hoitoon tämän tästä.
Koliikkia poteva vauva itkee pitkään, ja häntä on vaikea saada rauhoittumaan. Lääkäri määrittelee vaivan koliiikiksi, jos vauva itkee enemmän kuin 1,5 h päivässä. Monet koliikkivauvat itkevät huomattavasti enemmän, 3-4 tuntiakin päivässä.
On tietysti vauveleita, jotka sinnittelevät suht' hissukseen, ähisten, puhisten jopa "muristen" vatsavaivoissaan. Masu vaivaa sen verran, että he eivät pysty nukahtamaan, tai nukkuvat vain pieniä pätkiä kerrallaan. Se, kuten myös pitkään jatkuvat itkut, verottavat voimia koko perheeltä.
Vauvalle voi siis tehdä koliikkihoidon, oli vaiva sitten pieni tai iso, tai siltä väliltä. Useimmiten pienokaiset ovat noin viiden viikon ikäisä, kun he tulevat hoitoon. Mitä aikaisemmin hoidot aloitetaan, sitä helpommin ne tehoavat. Nuorin hoidettavani on ollut kahdeksan päivän ikäinen. Joskus vanhemmat puolestaan sinnittelevät ja tuovat vauvan hoitoon vauvan ollessa "jo" 2-3 kk.
Vyöhyketerapian on todettu tuovan apua suurimmassa osassa koliikkitapauksia. Vyöhyketerapiaa käytetään jo useissa sairaaloissa mm. synnytyskipujen lievittämiseen. Se on luonnonmukainen hoitomuoto, joka tuo vauvalle yleensä myös mielihyvää.
Pieni vauva riisutaan hoitopödälle vaippasilleen pyyhkeen sisään. Hänet sivellään ja hierotaan kevyesti kokonaan päästä varpaisiin. Enimmän osaa hoitoa käsitellään pientä jalkaterää, ja mm. sieltä löytyviä vatsan ja suoliston heijasteita. Myös pieni niska saa heijasteiden kautta hoitoa. Onhan se joutunut synnytyksessä kovaan rasitukseen, ja kenties ollut pahasti puristuksessa kauankin synnytyksen kestäessä. Niska voi siis olla hoidossa avainasemassa, koska sen kautta kulkee tärkeä vagus- eli kiertäjähermo, joka hermottaa mm. vatsan ja osan suolistoa.
Hoito tehdään vauvan ehdoilla, kevyesti ja hellävaraisesti, välillä syliin ottaen ja tyynnytellen, jos tarve niin vaatii.
Vauvan hoitamiseen menee aikaa 30 - 50 min vähän riippuen siitä, millä tuulella vaavi sattuu olemaan. Joskus aika vähän venyy, jos pitää vaikka antaa maitohuikkaa tyynnyttämään vauvaa.
Tarvittaessa annan myös ohjeita äidille ruoka-aineista, joita tulisi välttää imetyksen ja pahimpien masuvaivojen aikana. Lisäksi avuksi otetaan maitohappobakteerit. Itse kolmen lapsen äitinä ja yhden lapsenlapsen mummina, sekä jopa satoja vauvoja hoitaneena terapeuttina haluan antaa myöskin kokemukseeni pohjautuvia neuvoja ja vinkkejä jos hoitotilanne niin vaatii.
Hoidon aikana vauva on hetken aikaa myös vatsallaan. |
Hoitokertoja tarvitaan 2-6, minkä jälkeen vaivat ovat selvästi helpottuneet tai kokonaan hävinneet.
Usein jo ensimmäinen hoito voi tuoda helpotusta tilanteeseen. Hoidot pyritään antamaan parin kolmen päivän välein.